Over CSY (Crime Scene onderzoek via het Y-DNA)

04 dec
Wevelgem - CC Guldenberg - Grote Zaal

CSY (Crime Scene onderzoek via het Y-DNA)

Causerie door  Sofie Claerhout.

Haar causerie dompelt u onder in de donkere wereld van forensisch onderzoek en onopgeloste moordzaken, met als lichtpuntje de gedrevenheid van een jonge wetenschapster.

maandag 4 december 2023 om 20:00 uur

In deze causerie ontdekt u hoe baanbrekend DNA-onderzoek vastgelopen moordzaken kan oplossen.

 Hoewel misdaadseries u doen geloven dat DNA in een-twee-drie naar een dader leidt, is de werkelijkheid veel complexer dan dat. Wanneer een dader sporen achterlaat op een plaats delict, kunnen speurders die door een databank van veroordeelden en verdachten halen. Vinden ze geen identieke match of andere bewijzen, dan lonkt de stempel 'cold case'.

 Maar dat is buiten geneticus Sofie Claerhout gerekend. Zij ontwikkelde een efficiënte manier om via het mannelijke Y-chromosoom de familieleden van een dader te identificeren, en zo een nieuwe poel van verdachten aan te boren.

 Sofie Claerhout woont tegenwoordig in Kuurne en is de eerste Belgische doctor in de forensische genetica. Met haar onderzoek won ze de hoofdprijs op het Wereldcongres voor forensisch onderzoek. Haar causerie dompelt u onder in de donkere wereld van forensisch onderzoek en onopgeloste moordzaken, met als lichtpuntje de gedrevenheid van een jonge wetenschapster.

CAUSERIE2CAUSERIE3

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
DF-leden € 7,00
Jongeren <25 jaar € 7,00
Niet leden € 10,00
Labels: Wetenschap & techniekLezing1 sessieCRIME SCENE